Cranio Sacraal therapie

neem contact op

Cranio Sacraal therapie

Cranio is een liefdevolle, veilige, respectvolle en helende `hands-on ` therapie, die het zelf-genezend vermogen stimuleert, het hart opent en de ziel verruimd.
Kernaspecten hierbij zijn: traagheid, aandacht in de dynamische stilte, afstemming en verbinding, ondersteund door een `dragend energetisch Veld`. Ik spreek graag over een `bevrijdingstherapie van de geest`!
Het werkt vitaliserend, diep ontspannend en is ondersteunend bij chronische en onbegrepen klachten, zingevingsvraagstukken, persoonlijke groei en spiritualiteit.
Het optimaliseerd kwaliteit van leven, verdiept zelf-inzicht en is toepasbaar bij baby`s, jongeren, volwassenen en ouderen.

Praktisch

het makkelijkst draagt u losse kleding en na een inleidend gesprek gaat u (meestal) op de behandeltafel liggen. Er volgt een afstemming waarbij er ook gevraagd kan worden wat er voelbaar is in het lichaam of wat voor emoties of beelden er waargenomen worden. Het lichaam krijgt de tijd om in eigen tempo `te zakken`en te verstillen. Het is belangrijk om hier ook vertrouwd mee te worden. Dit samen met de opbouw van de nabijheid van mij als therapeut, zullen oude spanningspatronen getriggerd worden, gaan resoneren en gaan zoeken naar ontlading en een nieuw en gezonder en vrijer evenwicht. In uw beleving in uw dagelijkse leven zult u zich vitaler voelen, vrijer, gezonder, levenslustiger met een gevoel van meer `heelheid; een dieper gevoel van `thuis zijn`in je eigen lijf.


Na de opbouw van het energetisch dragende Veld, kom ik meestal bij de voeteneinde staan en daarna maak ik fysiek contact met beiden voeten. Van daaruit volg ik wat er in het lichaam gebeurt en nodig is. Meestal worden de organen die belangrijk zijn bij stress reacties, ook aangeraakt en behandeld. Denk hierbij aan de (bij) nier gebieden en de hersenstam kernen binnen de schedelbasis.

Het verloop van de behandeling is mede afhankelijk van wat er gebeurt, wordt gevoeld en waargenomen. Tot slot kan het van belang zijn bepaalde dingen te benoemen of uit te spreken.
Aan het einde van de sessie, is er tijd voor integratie. Tijd en ruimte om de opgedane ervaringen te doorvoelen en tot rust te laten komen. 
Cranio-sacraal therapie is zacht maar zeer intens. Dat betekent dat er zeker nawerkingen kunnen zijn na enkele dagen, weken en soms zelfs maanden.

 

Hieronder vind u informatie die terug te vinden is in de folder van de beroepsvereniging NCSV: (sinds 01-01-2021 is de NCSV opgegaan in de beroepsvereniging VBAG )

Heeft u een pijnlijke rug? Whiplash? Migraine? Of een andere klacht, zoals burn-out, slecht slapen of een problematische stofwisseling? Wel eens aan Cranio gedacht? Als er één therapievorm veelzijdig is, dan is dat deze effectieve behandelmethode.Voor vele klachten en ongemakken kan cranio-sacraal therapie enorm veel betekenen. Ook voor zwangerschapsbegeleiding is het een uitstekende keuze.

CRANIO-SACRAAL SYSTEEM

De schedel en het heiligbeen vormen samen met de hersen- en ruggemergvliezen ( bindweefsel ) een eenheid. Hierbinnen bevindt zich de hersen- en ruggemergvloeistof. Ook in de rest van ons lichaam zit bindweesel, dat als een elastisch web aales met elkaar verbindt. Elke zenuw, elk orgaan, elke spier, elk bloedvat is bekleed met een eigen stukje. Bindweefsel is daarmee een (ver)bindende factor in ons lichaam. Het beschermt, steunt en houdt alle onderdelen bij elkaar en van elkaar gescheiden. Essentieel is dat het bindweefsel vrij kan meebewegen tijdens al onze bewegingen, zoal lopen, zitten, sporten, werken en zelfs ademen en in ons `er zijn `. Daar waar het bindweefsel niet meer voldoende kan meebewegen, ontstaan vroeg of laat problemen en klachten.

SOORT KLACHTEN

Bij baby`s en/of kinderen: 

na moeilijke geboorte, voorkeurshouding, reflux, `huilbaby`, onrustig en schrikachtig, ontroostbaar, lactatieproblemen,
ontwikkelingsstoornissen, KISS, ADHD, ADD, extreme hooggevoeligheid, (faal)angst, slaapproblemen.

Bij volwassenen

rug-, schouder-, nekklachten, bekkenklachten, migraine, hoofdpijn, whiplash, duizeligheid, sinusitis, tinnitis, chronische onverklaarbare pijnen, diepe vermoeidheid, burn-out, stress, depressie, angsten, allergieën, maag- en darmklachten, wervelkolom klachten, spier- en gewrichtspijnen, post-traumatische klachten, zwangerschapsklachten
……..en vele andere klachten!

BEWEGING STAGNEERT

Allerlei gezondheidsklachten kunnen verstoringen in de beweeglijkheid van het bindweefsel veroorzaken en andersom. Het kan om concrete klachten gaan, maar vaak zijn ze onduidelijk en zit je gewoon niet lekker in je vel. Of je energie sijpelt langzaam maar zeker uit je lichaam. Behandelingen gericht op het lichaam alleen, hebben slechts tijdelijk effect, omdat die het probleem te eenzijdig belichten. Terwijl de oorzaak van bijvoorbeeld nekklachten, misschien heel ergens anders in je lichaam zit en te maken kan hebben met stress, oud trauma of emotionele spanningen.

CRANIO-SACRAAL THERAPIE

De cranio-therapeut ziet lichaam en geest als één geheel met het bindweefsel als verbindend element. Door dit weefsel van de voeten naar de schedel `te volgen`, voelt de therapeut waar er verstoringen zitten. Met zachte aanrakingen en subtiele bewegingen stimuleert de therapeut het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit gaat soms gepaard met een emotionele ontlading die te maken kan hebben met een (oud) trauma. Het lichaam krijgt hierdoor de mogelijkheid om weer te gaan herstellen. De cranio-sacraal therapeut kan, afhankelijk van de klacht, enkele behandelingen nodig hebben om het zelfherstellend vermogen van het lichaam weer te stimuleren.

ZELFHERSTELLEND VERMOGEN

Het uitgangspunt van de therapie is dat het lichaam het vermogen heeft om zichzelf te herstellen, als het maar de kans krijgt. Dit natuurlijke proces kan verstoord zijn door een verminderde veerkracht van het lichaam na een ongeluk of operatie, bij ziekte, stress of verkeerde voeding. Ook in deze situaties kan cranio-sacraal therapie bevorderend werken. Deze therapievorm – ontwikkeld door de Amerikaanse osteopatisch arts John Upledger – verbeterd de functie van het centrale zenuwstelsel, lost de negatieve effecten van stress op, verhoogt de weerstand tegen ziekte en laat je weer lekker in je vel zitte. Door de zachte benadering is cranio-sacraal therapie voor bijna iedereen geschikt.

VERWIJZING EN VERGOEDING

Voor cranio-sacraal therapie is geen verwijzing nodig van de huisarts. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een deel van de behandeling vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte verschilt per verzekeraar en het afgesloten verzekeringspakket. Kijk voor meer informatie op de website van de beroepsvereniging, de NCSV; ( vanaf 01-01-2021 website van beroepsvereniging VBAG: http://www.vbag.nl  onder `vergoedingen` en `vergoedingen alternatieve geneeswijzen).