Erik en Pauline Coolen

Praktijk voor lichaamsgerichte- en voetreflextherapie

 

Het is bijna onmogelijk om niet, ten dele, te worden meegesleurd door de dynamiek van de maatschappij. Snel, druk, veranderlijk, prestatie, competitie, salaris, uiterlijk en materieel.

"Opzij, opzij, opzij, maak plaats,
maak plaats, maak plaats,
we hebben ongelofelijke haast......"

"er moet toch meer zijn in het leven....."

Hoe voelt het voor je als je je voorstelt dat deze gedachte bij je opkomt vlak voordat je sterft? Maar het wezen van onze aard lijkt dan ook zover af te staan van de maatschappelijke realiteit. Sterker nog, we hebben het wezenlijke vaak diep weggeborgen in onszelf.

Het is ons inziens een levenskunst om je dagelijkse bestaan doorleefd te laten zijn met het wezenlijke van jezelf. En dat je aan dit proces van verdieping en groei blijft werken.

"jezelf zijn is niet gewoon,
het is buitengewoon bijzonder"

Meditatie is een ín de stilte gaan, een weg naar binnen. En waarin ruimte wordt gelaten aan alles wat zich daar aandient. Je bent je er wel van bewust, maar je gaat er niet mee aan de slag. Het is een steeds je aandacht terughalen.

In het begin zal dat bijna continue nodig zijn, maar gaandeweg zal het stiller worden en word de noodzaak van het terughalen van je aandacht minder.Je bént er steeds meer, zonder ergens mee bezig te zijn.

Je gaat steeds dieper waarnemen wat zich binnenin je ontvouwd. Het is geen presteren,het is juist een zacht en liefdevol aandachtig zijn naar jezelf.

Een aankomen in het hier en nu, bij de bron des levens. Iets wat in onszelf ervaren kan worden maar ons tegelijkertijd overstijgt. Deze bron heeft een oneindig potentieel van energie in zich. In dit proces van aankomen in het hier en nu, kunnen ook oorspronkelijke kwaliteiten van jezelf hervonden worden, zoals creativiteit, helend vermogen universeel bewustzijn, die dan ook vaak uitgedrukt willen worden.

"De kracht van de eenvoud"

Wat het voor velen zo moeilijk maakt, is dat de kern in de eenvoud ligt. In de begeleiding ligt hier dan ook het accent op. In de presentie van de therapeut, ligt de uitnodiging en de ruimte voor de cliënt om aanwezig te komen, zonder de intentie om met de cliënt bezig te zijn. "het leven is niet eeuwig maar tijdloos "Praktisch betekent dit:het aanleren van een optimale houding, het leren omgaan met de dynamiek van de verstilling (lijfsignalen, beelden, geluiden en andere waarnemingen), het leren gebruiken van het verbindende en verdiepende karakter van de adem.

Voor de thuissituatie: het je eigen maken van een vast ritueel. Het creëren van een eigen plekje, een vast tijdstip van oefenen zonder gestoord te worden, indien gepast met gebruik maken van specifieke technieken als hulpmiddel.Het mediteren kan ook samen met je partner geleerd en geleefd worden. Als hulpmiddel bijvoorbeeld om je relatie te onderzoeken en te verdiepen.

"wees aandachtig,
wees stil
en weet dat ik God ben"