Erik en Pauline Coolen

Praktijk voor lichaamsgerichte- en voetreflextherapie

 

Veel mensen ademen net genoeg om te overleven. Ze verbruiken nog geen 20% van hun potentieel. Ook is er vaak geen of weinig innerlijke aandacht gericht op de adem.

Met ademtherapie wordt de adem centraal gesteld. In eerste instantie wordt de cliënt bewust gemaakt van zijn of haar gewoonte ademhaling. Daarna worden er oefeningen aangeboden om de adem als therapeutisch instrument te leren gebruiken.

"Ik ben in ademnood"
"De adem stokt me in de keel"

De ademtechnieken worden gecombineerd met ontspanningsoefeningen en lichaams gewaarwordingsoefeningen. Dit proces van bewust worden, vraagt dagelijks oefenen. Het brengt meer rust, welbehagen en evenwicht.

"Adem, de motor van het leven"

Intensievere ademoefeningen worden gebruikt om dieper in contact te kunnen komen met het lichaam.
Hierbij is een circulaire ademtechniek nodig. Het is een onafgebroken, bewuste intensieve adembeweging waarbij in- en uitademing steeds vloeiend in elkaar overgaan als een cirkelbeweging. Zonder dat het tempo geforceerd wordt. De gebieden in het lijf met verhoogde spanningen worden nu extra geactiveerd.

Je kunt koude gaan voelen of juist warmte en gaan transpireren. De bevroren energie van die plekken komt nu in beweging, er treedt ontdooiing op. Fysiek kan dit gevoeld worden als tintelen of gloeien ("brandend ijs"). Ook ontstaat er een hernieuwd contact met de erin opgeslagen emoties en gevoelens. Deze kunnen nu alsnog geïntegreerd worden. Aan het einde van een ademsessie is er tijd om "uit te stromen".

Het hele proces komt tot rust en er zijn veelal prettige gewaarwordingen zoals diepe ontspanning, een gevoel van geluk en vrede. Het bewust inzetten van de adem zien we ook terug bij vele meditatietechnieken.
Het is dan ook een prachtig instrument bij zelfonderzoek. Specifieke klachten waarbij ademtherapie gebruikt kan worden zijn:

  • gespannenheid / stress klachten
  • chronische vermoeidheid
  • chronische pijnklachten
  • hyperventilatie
  • angststoornissen
  • depressie
  • slaapstoornissen