Erik en Pauline Coolen

Praktijk voor lichaamsgerichte- en voetreflextherapie

 

Eind jaren 90 zijn wij voor het eerst in aanraking gekomen met het systemisch werk. Dat was tijdens de opleiding lichaamswerk in België. Mede dankzij het bijzondere pionierswerk van Bert Hellinger is de ontwikkeling van deze manier van werken in een stroomversnelling gekomen.

Erik heeft in de loop der jaren verschillende opstellers aan den lijve ervaren. Zoals Jan Jacob Stam, Ingrid Dykstra, Bert Hellinger, Marianne Franke-Gricksch, Ineke van Keulen.

Bij Ineke van Keulen in Mechelen is Erik veelvuldig representant geweest en heeft hij in 2008 een jaartraining gevolgd ter deskundigheids-bevordering in het werken met opstellingen. In de praktijk werkt Erik veelvuldig met opstellen, daar deze methode op liefdevolle wijze steeds weer een diep effect sorteerd. Soms één op één, soms met beide partners samen en regelmatig ook met ouders en hun baby of kind. Juist uw kind drukt vaak met zijn of haar onbegrepen gedrag een systemische belasting uit, die door het kind onbewust wordt gedragen.

Meerdere jaren heeft Erik in samenwerking met Elly Goossens, opsteldagen en - avonden gegeven. Het was steeds bijzonder samen te mogen ervaren hoe de helende kracht van de Liefde, binnen een familiesysteem, vanuit een stagnatie zich ontvouwd en weer tot een vitaliserende stroming komt. Op dit moment worden er geen opsteldagen of - avonden georganiseerd. Erik geeft wel individuele sessies systhemische therapie en/of familie-opstellingen.

Wat is opstellen

Het is een methodiek die patronen (vaak verborgen ziels energetische dynamieken) uit familie- en andere systemen zichtbaar maakt en een sleutel kan zijn tot bevrijding en heling. Er kunnen thema's in ons leven spelen, die ons verhinderen om onze doelen te verwezenlijken of in harmonie te leven met onszelf en onze omgeving.

Uitgaande van een hulpvraag worden met behulp van plaatsvervangers, de familieleden opgesteld in de ruimte. Dan komt de opstelling tot leven: de onderlinge verhoudingen en storingen in het systeem worden zichtbaar en voelbaar. Door erkenning te geven aan de 'verstrikking' ontvouwt zich een nieuwe opening en brengt de liefdesenergie weer tot stromen.

Basisinzichten

Vanuit het werk van Bert Hellinger zijn enkele basis wetmatigheden, die werken binnen een familiesysteem, zichtbaar geworden. Dit zijn

  • iedereen heeft evenveel recht op 'n eigen plek in het systeem
  • in het systeem is een bepaalde rangorde
  • er dient een balans te zijn in geven en nemen
  • ieder is verantwoordelijk voor zijn/haar handelen

Voor wie....

Voor mensen die met onbegrepen klachten of problemen zitten van fysieke, psychische of levensbeschouwelijke aard, kan opstellen een bevrijdende en inzichtgevende methodiek zijn. De hulpvraag kan ook in de relationele sfeer liggen of in een (terugkerend) probleem binnen een familie of organisatie.

Voorbeelden van hulpvragen

ik tel niet mee, ik voel een intense leegte in mij
wat ik ook probeer, niks lukt me
in mijn familie komen steeds dezelfde problemen voor
hoe vind ik meer balans
ik weet niet wat ik écht wil
het leven voelt zwaar, als een last
ik kan er niet écht voor mijn kinderen zijn
mijn bedrijf loopt niet goed, ik zie geen oplossing

Werking

Vanuit de basispositie van de familieleden in de opstelling, wordt steeds geluisterd naar wat elk lid fysiek voelt en wat elk lid vanuit zielsniveau te zeggen heeft. Dit vraagt een grote aandachtigheid en presentie van alle deelnemers. Hierdoor geleidt, verplaatsen de representanten van de familieleden zodanig, dat uiteindelijk de helende stroom van liefde, die aan de basis van het leven ligt, weer in grotere vrijheid, krachtiger kan stromen.

Je kind uit de verstrikking
kinderen zijn niet
lastig om lastig te zijn
of boos
of vergeetachtig
of schreeuwerig
of stil als een muisje,
hun gedrag verteld een verhaal
de vraag is alleen waarover........

Opstellingen kunnen een diepe bevrijdende werking hebben op gezinnen met kinderen die het moeilijk hebben en/of'ongewoon gedrag' laten zien.Voor ouders is het een opluchting als zij in familieopstellingen zien dat hun kinderen met 'opvallend gedrag' gebonden zijn aan een werkzaam familie lot.

Ouders die zichzelf veel verwijten, twijfelen aan de opvoeding of zich schuldig voelen aan het gedrag van hun kinderen, zien dat zij net als hun kinderen, alleen maar verstrikt zijn en begrijpen dat zij hierdoor niet anders konden opvoeden.

Nieuw inzicht kan bevrijding en energie geven. Kinderen moeten ongehinderd en vol vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen zien.

Mogelijkheden

  • individuele therapeutische sessie, kan ook met partner of als ouders met baby/kind
  • kennismaken met de methodiek tijdens een introductie workshop
  • deelnemen tijdens een bijeenkomst als representant
  • zelf inbrengen van een hulpvraag voor een bijeenkomst
  • problemen in organisaties en bedrijven

Werking

Vanuit de basispositie van de familieleden in de opstelling, wordt steeds geluisterd naar wat elk lid fysiek voelt en wat elk lid vanuit zielsniveau te zeggen heeft. Dit vraagt een grote aandachtigheid en presentie van alle deelnemers. Hierdoor geleidt, verplaatsen de representanten van de familieleden zodanig, dat uiteindelijk de helende stroom van liefde, die aan de basis van het leven ligt, weer in grotere vrijheid, krachtiger kan stromen.

individuele sessie bij Erik Coolen op afspraak
lokatie: praktijk Erik Coolen Kerkstraat 66a Weert
info en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.