Corona en herstellen

Maatregelen, de gevolgen en het herstel.

Sinds enkele weken hebben de contactberoepen weer de praktijken geopend. We zijn dan ook opgelucht om het werk te mogen doen wat we zo graag willen doen. “Het er zijn voor de medemens en deze te ondersteunen in hun gezondheidsmanagement en bewustwording “.

Virus

Het afgelopen jaar stond in het teken van het virus en de daarbij horende maatregelen. De neveneffecten hiervan zijn dat vele mensen en of cliënten vastlopen. De angst om ziek te worden en de effecten van de maatregelen veroorzaken stress. Nu we als CAM-therapeut weer werken kunnen we in deze tijd van angst en onzekerheden veel betekenen.

De overheidsmaatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan, zorgen ervoor dat vele mensen moeite hebben om zich te ontspannen en het vertrouwen kwijt zijn. Tevens het hebben van geen of weinig invloed op hun eigen gezondheid. Deze gevoelens kunnen negatieve gezondheidseffecten hebben. Terwijl het juist heel belangrijk is dat de mensen voelen wat goed voor ze is en doen wat bij ze past. Ontspanning is de katalysator voor het versterken van het immuunsysteem.

Gevolgen

De media benadrukt de gevolgen van het virus. Dat het afgelopen jaar dat veel mensen te maken hebben met angst, rouw en eenzaamheid. Al in de eerste lockdown werd aan eenzaamheid veel aandacht besteed. Het veel alleen zijn door het gemis van sociale contacten, vriendschappen op het werk of tijdens school-, studie- of sportmomenten.

De angst om ziek te worden, iemand te verliezen of de angst om voor een bestaand ziektebeeld niet terecht te kunnen bij het reguliere circuit. Voor de allerjongste dat ze achterstand oplopen op school of voor de jongeren het gebrek aan sociale contacten in de privésfeer. Zorgwekkend dat de jeugd met depressieve gevoelens rondloopt en dat de wachttijden bij reguliere instellingen zo lang duren.

Rouw betekent niet niet alleen het verlies van dierbare, het kan ook het verliezen van je baan zijn, je gezondheid, je relatie, je vrienden en andere zekerheden. En nu in deze tijd is het extra zwaar door minder fysieke troost van de bestaande sociale omgeving te kunnen ontvangen, doordat vele gewoonte activiteiten zijn weggevallen.

Klachten

Factoren die stress veroorzaken hebben uiteenlopende klachten als slapeloosheid, hoofdpijn, opgezette buik, eindeloos piekeren, vatbaarder zijn voor griep of verkouden worden of oude terugkerende pijnklachten als gevolg.

Ook voor zorgpersoneel in de frontlinie was het afgelopen jaar en nu nog steeds zwaar. De bijdragen die ze leveren en het verwerken van alles wat ze zien en hebben meegemaakt. En daarnaast wordt er nauwelijks gesproken over de hinder die ze ondervinden van het verstoorde dag- en nachtritme bij de onregelmatige diensten.

Voetreflextherapeut

Voetreflextherapeuten hebben de mogelijkheid om verschillende massages te geven. Bv. een lymfemassage. Het lymfestelsel helpt voorkomen dat ziekteverwekkers, zoals virussen, ons lichaam binnen kunnen dringen. Het reageert ook op bv. koorts en zwelling om het systeem schoon te houden. Het brengt de reiniging van het lichaam op gang, daardoor wordt de weerstand verbeterd.

Een ander voorbeeld is een zonnevlechtmassage. Deze massage draagt bij aan de weerstand doordat spanningen worden afgevoerd. Hierdoor kunnen lichaam en geest weer in balans komen. De fysieke aanraking van de voet en het onderbeen zorgt ook dat oxytocine wordt aangemaakt. Wat pijnstillend en ontspannend werkt. Het vermindert de stress, versterkt de verbinding met jezelf en brengt het energetische systeem weer in balans. Of een massage van de hormoonhuishouding. Deze zorgt, naast de problemen in de hormoonhuishouding, dat de afgifte van melatonine wordt gestabiliseerd. In stressvolle situaties is dit een ondersteuning.

Volgens de richtlijnen blijven cliënten met corona gerelateerde klachten thuis. Deze patiënten worden doorverwezen naar andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten. Op dit moment is er nog weinig ervaring met de invloed van voetreflextherapie op cliënten die corona hebben gehad. Echter de ervaringen zijn dat ze helende werking hebben bij virussen en andere doorgemaakte ziektes. Een behandelmethode op het gebied van de ademhaling en het longgebied behoort ook tot de mogelijkheden. Op die manier verwachten we dat we ex-corona patiënten kunnen helpen herstellen, waarbij ze hun vitaliteit weer terug krijgen.

Voor de Voetreflexologen nog mooie uitdagingen om behandelmethodes te ontwikkelen om rest klachten van het coronavirus te kunnen verminderen. De ex-patiënten weer vitaal en met vertrouwen in het leven te kunnen staan. De behandeling zou naast de betreffende klacht gerelateerde zones ook massagegrepen dienen te bevatten die het emotionele- en mentale systeem ondersteunen.

Heeft U vragen of wilt U meer weten wat Voetreflextherapie voor U kan betekenen, neem gerust met me contact op. Per telefoon via 0495-450175 of 06-36569197 of per mail paulinecoolen@ziggo.nl/ praktijkerikcoolen@live.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.